Зачекайте, будь ласка

Залишення позову, заяви, скарги без руху - що це таке та як усувати

Опубліковано: 4 січня 2021 р.

Після подачі заяви, позову або скарги до суду, суд має відкрити провадження для розгляду ваших вимог. Але досить часто трапляється, що замість цього документ залишається без руху.

Що таке залишення заяви до суду без руху?

Для кожного виду звернення до суду Цивільним процесуальним кодексом України встановлено певні вимоги до форми, змісту, а також по документам, які мають бути додані до тієї чи іншої заяви. Під час вирішення питання про відкриття провадження суд з'ясовує, чи відповідає поданий документ встановленим вимогам.

Якщо всіх вимог додержано, суд відкриває провадження за поданим документом.

Якщо подана заява містить певні недоліки, суд приймає ухвалу (вид судового рішення) про залишення заяви без руху, у якій вказує конкретні недоліки заяви та встановлює заявнику строк, у який мають бути усунуті такі недоліки.

Тобто, без руху - це по суті залишення розгляду заяви “на паузі”, поки вона не буде приведена у відповідність до закону.

Які заяви можуть бути залишені без руху?

Як правило, це заяви, у яких заявник просить вирішити певні “глобальні” питання, які і є основною метою для його звернення до суду - позовні заяви, заяви, подані у порядку окремого провадження, апеляційні та касаційні скарги, скарги на дії, бездіяльність або рішення органів та осіб, які здійснюють виконання судових рішень.

Клопотання, які учасники судових справ подають по ходу розгляду справи - не залишаються без руху. Але, якщо вони не відповідають встановленим вимогам - можуть бути залишені судом без розгляду, але після усунення недоліків - їх можна подавати повторно для розгляду таких клопотань по суті.

Чому заяви можуть мати певні недоліки, через які вони залишаються без руху?

Насправді, причини досить прості:

  • помилки при оформлені заяв та додатків до них (наприклад, не наведено певну інформацію, яка мала бути вказана відповідно до закону, не додали документ, який зазначено у додатках до заяви тощо);
  • невиконання певних дій, здійснення яких є обов'язковим при поданні тих чи інших заяв (наприклад, не сплачено судовий збір або не додано оригінал квитанції про його оплату, не надіслано примірник заяви з додатками іншим учасникам справи тощо);
  • різне трактування вимог до змісту та форми заяв у юриста та у судді: наприклад, юрист вважає, що заявник має пільгу при сплаті судового збору, а суддя вважає інакше. У такому разі дві опції: або виконати вимоги суду, зазначені в ухвалі про залишення заяви без руху, або подати на таку ухвалу апеляційну чи касаційну скаргу.

Які правові наслідки неусунення недоліків заяви, про які вказано в ухвалі про залишення заяви без руху?

Наслідком є те, що коли недоліки заяви не усуваються у встановлений судом строк, вона повертається заявнику.

У такому разі, заявник має право подати заяву повторно, оформивши її із урахуванням попередніх помилок.

Важливо! Треба уважно та обережно ставитись до подачі заяв та скарг, які мають обмежені та короткі строки для їх подання. Наприклад, апеляційні та касаційні скарги на рішення суду.

Якщо ви не усуваєте вимоги ухвали про залишення таких заяв чи скарг без руху, вони будуть повернуті і ви будете мати змогу подати їх повторно. Але, у такому разі ви ризикуєте пропустити строки на звернення до суду і при повторній подачі треба додатково подавати клопотання про поновлення строків.

У цьому випадку питання поновлення строків вирішується на розсуд суду та за наявності дійсно поважних причин. Якщо суд не знайде підстав для поновлення строку, ви втратите право на подальший розгляд вашої заяви чи скарги.

Що робити для усунення недоліків заяви та для відкриття провадження за поданою заявою?

По-перше, уважно прочитати ухвалу та недоліки заяви, на які вказав суд.

По-друге, виконати дії щодо встановлених недоліків заяви, про які зазначив суд: наприклад, сплатити судовий збір та надати суду оригінал квитанції про таку оплату тощо.

По-третє, усунення недоліків заяви має супроводжуватись відповідним клопотанням, у якому ви вказуєте, що саме виконано, а також до якого надаєте документи, яких не вистачає та які вимагає суд.

По-четверте, усі вказані дії мають бути виконані у встановлені судом строки (вказуються в ухвалі про залишення без руху), а інакше - заява чи скарга будуть повернуті.

Як ми можемо вам допомогти, якщо ваші заява та скарга були залишені без руху?

У разі, якщо вашу заяву, складену у результаті послуг “Конструктор документів” або “Замовити документ”, було залишено без руху, відправте скан- або фотокопію ухвали суду про залишення без руху на будь-яку із цих електронних адрес request.document@easydocs.com.ua, templates@easydocs.com.ua або у Viber, Telegram або Whatsapp.

Наші юристи безкоштовно проконсультують та складуть необхідні супровідні документи для усунення недоліків заяви незалежно від причин залишення її без руху.

Якщо ваша заява була складена не за допомогою наших послуг, необхідні документи можуть бути складені для вас у рамках послуги “Замовити документ”.

Важливо! Якщо ви потребуєте нашої допомоги при виконанні ухвали про залишення заяви без руху, не зволікайте із зверненням до нас, адже час виконання ухвали - на вагу золота.

Увага, через хв. ми будемо оновлювати сайт і він буде недоступний протягом кількох хвилин.

Тому, якщо ви не встигаєте заповнити та завантажити шаблон до моменту оновлення, радимо зробити це після оновлень, щоб не втратити дані.
Уважаемый пользователь, на сайте easydocs.com.ua часть страниц не переведена на русский язык. Спасибо за понимание.
Шановний клієнтe, для найкращого досвіду користуванням нашим сайтом ми рекомендуємо вам використати браузери Mozilla Firefox, Google Chrome або Microsoft Edge останніх версій.

Інші браузери поки що не підтримуються у повній мірі.

Дякуємо за розуміння.
Внимание, все данные в полях шаблонов нужно вводить на украинском языке - так как это официальный язык деловодства в Украине.

Увага, всі дані у полях шаблонів необхідно вводити українською мовою як офіційною мовою діловодства.