Зачекайте, будь ласка

Чиї борги за комуналку? 🚰

За матеріалами нашого каналу на Telegram "Листи від адвоката"

Липень 11, 2021

Частина 1

Ми вже обговорювали, що таке позов та які вимоги до його оформлення. Все це добре, але куди потім з цим щастям? 🤔Тому розпочнемо тему, як правильно обрати суд 🤷‍♂️ Перший критерій виборуце те, з приводу чого є спір (юридичною мовою – предметна підсудність). За предметом спору розрізняють цивільні, господарські та адміністративні справи, кожна з яких розглядається окремими судами 🆒

1️⃣ Цивільні справи охоплюють спори між людьми (фізичні особи) та організаціями (юридичні особи) щодо власності, договірних, трудових відносин, встановлення фактів, що мають юридичне значення. Такі справи підсудні районним, міським чи районним у містах судам, які називаються загальними.

2️⃣ У господарських справах вирішують економічні спори між підприємцями та організаціями, а також учасниками (акціонерами) таких організацій. Часто за своїм характером такі спори схожі на цивільні, а тому щоб розмежувати їх, треба звертати увагу на таке:
у господарських справах не можуть приймати участь фізичні особи, які не є підприємцями (виняток – якщо спір стосується їх прав як засновників юридичних осіб);
спір стосується господарської діяльності обох сторін (наприклад, якщо спір з приводу виконання договору між підприємцями – це господарська справа, якщо стосовно виконання договору, де одна із сторін НЕ Є підприємцем – цивільна справа).
Господарські спори вирішуються господарськими судами. Перші інстанції таких судів мають право розглядати справи у межах одного з регіонів (області, АРК, м. Київ та Севастополь). Наприклад, господарський суд міста Києва, господарський суд Львівської області і т.д.

3️⃣Коли ми говоримо про адміністративні справи, то тут вирішують спори між людьми та приватними організаціями з однієї сторони, та органами влади – з іншої. Наприклад, рішенням податкової вам нараховано надмірний податок на нерухомість: таке рішення ви будете оскаржувати саме до адміністративного суду. Такі справи розглядають окружні адміністративні суди. Як і для господарських судів, територія округу адміністративних судів є відповідною певному регіону (області, АРК, м. Київ та Севастополь).

Де подивитись підсудність? 📚

Зрозуміло, що наведене мною розмежування – дуже спрощене. Проте, ви можете самостійно подивитись предметну підсудність, ознайомившись із змістом ст. ст. 19-22 ЦПК (цивільні справи), 20-23 ГПК (господарські справи) та 19-21 КАС (адміністративні справи). 🙌

На якому сайті подивитись дані щодо потрібного суду?🖥

На офіційному сайті судової влади України у вкладці «Суди». До речі, пошук судів представлено у вигляді «дерева», за допомогою якого ви більш-менш легко зможете знайти саме свій суд. 🌳

Якщо не розібрались, пишіть адміну у приватні повідомлення. Наступного разу поговоримо про територіальне розмежування між судами.

article
Увага, через хв. ми будемо оновлювати сайт і він буде недоступний протягом кількох хвилин.

Тому, якщо ви не встигаєте заповнити та завантажити шаблон до моменту оновлення, радимо зробити це після оновлень, щоб не втратити дані.
Уважаемый пользователь, на сайте easydocs.com.ua часть страниц не переведена на русский язык. Спасибо за понимание.
Шановний клієнтe, для найкращого досвіду користуванням нашим сайтом ми рекомендуємо вам використати браузери Mozilla Firefox, Google Chrome або Microsoft Edge останніх версій.

Інші браузери поки що не підтримуються у повній мірі.

Дякуємо за розуміння.
Внимание, все данные в полях шаблонов нужно вводить на украинском языке - так как это официальный язык деловодства в Украине.

Увага, всі дані у полях шаблонів необхідно вводити українською мовою як офіційною мовою діловодства.