Зачекайте, будь ласка

❓Дарування чи заповіт?

За матеріалами нашого каналу на Telegram "Листи від адвоката"

Жовтень 02, 2021

✍️Нещодавно ми писали про заповіт і у коментарях поставили питання, що краще при спадкуванні: дарування чи заповіт і де менше шансів оспорювання таких документів? Як на мене, саме у цьому ракурсі відповідь надавати некоректно. Краще розповісти про особливості обох документів, але вибір залишу за вами.

☝️Отже, договір дарування – це двостороння домовленість, за якою особа безоплатно передає іншій особі майно. Натомість, заповіт – це розпорядження особи щодо подальшої долі її майна після її смерті. То в чому відмінність?
📌Договір дарування взагалі не стосується відносин спадкування, а тому тут не діють правила обов’язкової частки спадкоємців, черговості спадкування і т.д. 📌Від договору дарування не можна відмовитись (розірвати), окрім випадків, передбачених статтями 724, 727 ЦК України; натомість, особа може змінювати свій заповіт необмежену кількість разів і кожен новий заповіт скасовує попередній. 📌Водночас, і той, і інший документ може бути визнано недійсним, якщо існують передбачені законом обставини – їх перелік значний, а тому гадати, які шанси на оспорювання – все-одно, що до колег пані Ванги сходити. 📌При даруванні особа передає право власності ще за свого життя, тоді як за заповітом воно переходить після її смерті.

💰 Які затрати слід понести?

Договір дарування нерухомого майна та заповіт у будь-якому разі треба посвідчувати нотаріально, тому готуйтесь сплатити:
📍у державних нотаріусів - мито (за заповіт складає – 0,85 грн., за посвідчення договорів – від 1% суми договору (але може залежати від майна, що передається за договором); приватні нотаріуси отримують плату, що визначається за домовленістю з клієнтом;
📍збір за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно: при даруванні – у день укладення договору у розмірі 230 грн., якщо це заповіт – то сплачується спадкоємцем при оформленні спадщини.
Також, при реєстрації нерухомого майна доведеться витратитись на складання технічного паспорту (у середньому 1500-2500 грн.)📘

💰➡️🏛Оподаткування дарунка та спадщини відбувається однаково:
✅при спадкуванні чи отримання у дар батьками, подружжям, дітьми, братами та сестрами, онуками, дідом чи бабою дарувальника (спадкодавця) – нульова ставка;
✅військовий збір 1,5% та 5% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) при спадкуванні/отриманні у дар іншими спадкоємцями, у тому числі не членами сім’ї, які є резидентами України (мають постійне місце проживання або перебувають на території України не менше 183 днів протягом року);
особи-нерезиденти сплачують 1,5% військового збору та 18% ПДФО від отриманого у дар/успадкованого майна.

❗️ВАЖЛИВО: Якщо ви обрали варіант дарування житла замість заповіту, зважайте, що ризикуєте втратити право на проживання у ньому. Тому варто включити у договір пункт про довічне право користування житлом, яке зберігається навіть у разі перепродажу житла (один із видів сервітуту - права користування чужим майном).

❗️❗️Показова ситуація: мати подарувала квартиру своєму сину, а той перепродав житло доньці та у подальшому намагався виселити свою матір, завдавши їй тілесних ушкоджень. Мати безуспішно намагалась розірвати договір дарування із своїм сином, але Верховний Суд їй відмовив, оскільки майно вже перепродано онуці.
Тому, як завжди, перш ніж вчинити юридичні дії з приводу свого майна – краще зайвий раз проконсультуйтесь, щоб не потрапляти у подібні халепи. Мої дописи чи дописи колег – це добре, але індивідуальна консультація – завжди надійніше.

Таким чином, якщо у вас є проблеми – ніколи не баріться, бо може бути запізно!

article
Увага, через хв. ми будемо оновлювати сайт і він буде недоступний протягом кількох хвилин.

Тому, якщо ви не встигаєте заповнити та завантажити шаблон до моменту оновлення, радимо зробити це після оновлень, щоб не втратити дані.
Уважаемый пользователь, на сайте easydocs.com.ua часть страниц не переведена на русский язык. Спасибо за понимание.
Шановний клієнтe, для найкращого досвіду користуванням нашим сайтом ми рекомендуємо вам використати браузери Mozilla Firefox, Google Chrome або Microsoft Edge останніх версій.

Інші браузери поки що не підтримуються у повній мірі.

Дякуємо за розуміння.
Внимание, все данные в полях шаблонов нужно вводить на украинском языке - так как это официальный язык деловодства в Украине.

Увага, всі дані у полях шаблонів необхідно вводити українською мовою як офіційною мовою діловодства.