Зачекайте, будь ласка

​​❓Відсторонення невакцинованих від COVID-19: коли це законно?

За матеріалами нашого каналу на Telegram "Листи від адвоката"

Жовтень 17, 2021

❗️Дисклеймер: ця публікація не є агітацією за чи проти вакцинації, а так само – за чи проти запроваджених карантинних заходів.

Законність відсторонення від роботи через відсутність вакцинації від COVID-19 у останній час стала поширеним питанням, тому спробуємо його висвітлити.🤔
Перелік випадків, коли працівник може бути відстороненим роботодавцем, передбачений ст. 46 Кодексу законів України про працю:

Право на самозахист передбачене ст.19 ЦК України та характеризується наступними ознаками:
поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння;
відмова або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
в інших випадках, передбачених законодавством.

💼У постанові від 01.04.2020 по справі №761/12073/18 Верховний Суд звернув увагу, що підстави для відсторонення працівника мають бути визначені або у ст. 46 КЗпП, або у іншому нормативному документі.

COVID-19 включено МОЗ до переліку інфекційних хвороб. Відповідно до ст. 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено перелік хвороб, вакцинування від яких є обов’язковим: дифтерія, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз. Водночас, встановлено, що МОЗ має право визначати перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим щепленням. У разі відмови від обов’язкових щеплень, такі працівники підлягають відстороненню від роботи.

🧾На сьогодні, наказом МОЗ від 04.10.2021 №1306/36928 встановлено наступний перелік професій, які у обов’язковому порядку мають бути вакциновані від COVID-19:
працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
місцевих державних адміністрації та їх структурних підрозділів;
закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу і форми власності.

❗️ Виняток: працівники, які мають медичні протипоказання до вакцинації.

❗️❗️❗️ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: згідно із п. 4 наказу, він набирає чинності через місяць після його публікації, тобто станом на 17.10.2021 він ще не набрав чинності! Тому, досить дивно виглядає відмітка на сайті МОЗ щодо чинності наказу.

📌Тобто, працівники, що належать до наведеного переліку, можуть бути відсторонені від роботи через відсутність щеплень від COVID-19, ❗️але після набрання чинності вказаним наказом МОЗ.❗️
Відповідно, відсторонення від роботи у зв’язку із відсутністю вакцинації COVID-19 працівників інших професій та організацій, не включених до вказаного переліку, є незаконним. У вищезгаданій постанові Верховного Суду визначено, що у випадку незаконного відсторонення на роботі працівник має право на стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

☝️Тим не менш, заслуговує на увагу позиція, наскільки взагалі вакцинування від COVID-19 може бути обов’язковим. Тому не можу не згадати про статтю моїх колег , які звертали увагу, що Європейський суд визнає правомірним втручання у вигляді обов’язкового вакцинування від добре відомих науці хвороб. Питання, наскільки COVID-19 відомий науці та наскільки досліджена ефективність та безпечність вакцини, є дискусійним.

У зв’язку із цим не ризикну надавати однозначного висновку з цього приводу – це скоріше індивідуальний вибір, так само як подальше відстоювання права на такий вибір у судовому порядку.

article
Увага, через хв. ми будемо оновлювати сайт і він буде недоступний протягом кількох хвилин.

Тому, якщо ви не встигаєте заповнити та завантажити шаблон до моменту оновлення, радимо зробити це після оновлень, щоб не втратити дані.
Уважаемый пользователь, на сайте easydocs.com.ua часть страниц не переведена на русский язык. Спасибо за понимание.
Шановний клієнтe, для найкращого досвіду користуванням нашим сайтом ми рекомендуємо вам використати браузери Mozilla Firefox, Google Chrome або Microsoft Edge останніх версій.

Інші браузери поки що не підтримуються у повній мірі.

Дякуємо за розуміння.
Внимание, все данные в полях шаблонов нужно вводить на украинском языке - так как это официальный язык деловодства в Украине.

Увага, всі дані у полях шаблонів необхідно вводити українською мовою як офіційною мовою діловодства.