Зачекайте, будь ласка

​​❓Правова допомога pro bono: що це?

За матеріалами нашого каналу на Telegram "Листи від адвоката"

Грудень 12, 2021

Правова допомога pro bono (у перекладі з латини – «заради суспільного блага») є діяльністю з надання юридичних послуг на безкоштовній основі. При цьому, ст. 59 Конституції України зазначає, що у окремих випадках така допомога надається у обов’язковому порядку.

🧾Законодавчі гарантії безоплатної правової допомоги
Базовим у цьому питанні є Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який встановив два види допомоги pro bono:
📌первинна правова допомога (далі - ППД): надання правової інформації та консультацій, складання юридичних документів, які не стосуються судових справ, допомога у забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги.
📌вторинна правова допомога (далі – ВПД): послуги захисту у адміністративних та кримінальних провадженнях, представництво інтересів у судах, складання процесуальних документів (тих, що стосуються розгляду судових справ: позовні заяви, скарги, клопотання тощо).

Кому надається безоплатна правова допомога?🤔
ППД надається усім, на кого поширюється юрисдикція України. Тобто усім, хто перебуває на її території, а громадянам України – поза її межами. Таку допомогу надають усі органи влади або спеціалізовані центри надання ППД, створені такими органами.

❗️ВАЖЛИВО: органи влади надають ППД не з усіх питань, а лише з тих, що перебувають у межах їх компетенції. Для цього, організовуються особисті прийоми або розглядаються письмові звернення про надання ППД. Спеціалізовані центри ППД надають допомогу більш широкого спектру.

☝️Що стосується ВПД, то вона надається не усім, а тим категоріям, вичерпний перелік яких вказано у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». У цій же статті передбачені і обмеження щодо обсягів надання ВПД для конкретних категорій осіб (не більше 6 разів протягом бюджетного року).

🏛 Чи існує мережа установ щодо надання безоплатної правової допомоги?
Так, на сьогодні в Україні функціонує система Центрів надання безоплатної правової допомоги, із структурою якої ви можете ознайомитись на її сайті. На інтерактивній карті України можливо дуже зручно знайти найближчий до вас центр правової допомоги та його контактні дані.🙌

За рахунок чого надається безоплатна правова допомога?💰
Фінансування здійснюється за рахунок видатків державного бюджету України або місцевих бюджетів, які розподіляються на відповідний орган влади або установу надання безоплатної правової допомоги.

Чи може бути відмовлено у наданні безоплатної правової допомоги?❌
📌У наданні ППД не може бути відмовлено, оскільки за її суттю вона надається, передусім, органами влади у межах їх компетенції. Тобто, якщо особа звертається до конкретного органу влади з метою отримання певних адміністративних послуг чи з будь-якого іншого питання у межах його повноважень, то їй має бути надана допомога. Принаймні, так повинно бути за законом.
📌Що стосується ВПД, вичерпний перелік підстав передбачений ст. 20 Закону про БПД.

Також варто зауважити, що у Єдиному реєстрі адвокатів України передбачено для адвокатів можливість вказувати, чи надають вони правову допомогу pro bono.

article
Увага, через хв. ми будемо оновлювати сайт і він буде недоступний протягом кількох хвилин.

Тому, якщо ви не встигаєте заповнити та завантажити шаблон до моменту оновлення, радимо зробити це після оновлень, щоб не втратити дані.
Уважаемый пользователь, на сайте easydocs.com.ua часть страниц не переведена на русский язык. Спасибо за понимание.
Шановний клієнтe, для найкращого досвіду користуванням нашим сайтом ми рекомендуємо вам використати браузери Mozilla Firefox, Google Chrome або Microsoft Edge останніх версій.

Інші браузери поки що не підтримуються у повній мірі.

Дякуємо за розуміння.
Внимание, все данные в полях шаблонов нужно вводить на украинском языке - так как это официальный язык деловодства в Украине.

Увага, всі дані у полях шаблонів необхідно вводити українською мовою як офіційною мовою діловодства.