Зачекайте, будь ласка

Сплата судового збору: розмір, порядок сплати та підстави для звільнення від сплати

Опубліковано: 4 січня 2021 р.

Судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом.

Порядок розрахунку, сплати, звільнення, відстрочення, розстрочення сплати судового збору, а також порядок його повернення врегульовано Законом України “Про судовий збір”.

За своїм призначенням кошти судового збору мають компенсувати витрати на судовий процес: канцелярські товари, поштові витрати і навіть заробітну плату працівників судів.

У даній статті ми розглянемо основну інформацію, яку треба знати про судовий збір.

Платники судового збору

Платниками судового збору є фізичні та юридичні особи, які звертаються до суду з відповідними заявами та скаргами, за видачею документів або з метою ухвалення певних судових рішень.

За що сплачується судовий збір

Детальний перелік об'єктів сплати судового збору, а також перелік документів, за які він не сплачується, визначено у ст. 3 Закону України “Про судовий збір”.

Ставки судового збору

Розмір судового збору встановлений у ст. 4 Закону України “Про судовий збір” для кожного виду судочинства, окрім кримінального (цивільне, господарське, адміністративне), а також за видачу судом документів.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

По-перше, для розрахунку судового збору враховується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня року, у якому подається відповідна заява чи скарга - незалежно від того, чи збільшується даний мінімум протягом року.

Наприклад, станом на 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складав 2270 грн, а відтак, саме ця сума береться до розрахунку протягом всього 2021 року.

По-друге, при розрахунку частки від прожиткового мінімуму, яку необхідно сплатити у якості судового збору, враховуються розміри цих часток, встановлені ст. 4 Закону України “Про судовий збір” для кожного випадку.

Наприклад, за подання позовної заяви про розірвання шлюбу встановлено ставку судового збору у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, судовий збір у 2021 році для позовних заяв про розірвання шлюбу складає:

0,4 х 2270 грн. = 908 грн.

По-третє, відсоткова ставка судового збору застосовується, як правило, до майнових позовів, тобто вимоги підлягають грошовій оцінці, або по відношенню до ставки збору, яка мала бути сплачена за подання позову - якщо, наприклад, це апеляційна чи касаційна скарга.

Зокрема, за подання позовної заяви майнового характеру у цивільному судочинстві судовий збір складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ціна позову - це грошове вираження майнових вимог позивача до позивача (сума коштів, яку просять стягнути, або вартість майна, щодо якого є спір).

Наприклад, Ви хочете подати позов про стягнення з Відповідача-фізичної особи 100 000 грн. боргу. Відтак, судовий збір складатиме:

100 000 грн. х 1% : 100 = 1000 грн. (1% від ціни позову).

Перелік усіх ставок судового збору визначений у ст. 4 Закону України “Про судовий збір”.

Також, на офіційному сайті судової влади є онлайн-калькулятор судового збору (на вкладці “Судовий збір” для сторінці кожного суду), якщо Ви не впевнені у правильності своїх розрахунків.

Відео, як користуватись калькулятором судового збору

Пільги при сплаті судового збору

Детальний перелік осіб, які користуються пільгами при сплаті судового збору, встановлено ст. 5 Закону України “Про судовий збір”.

Щодо відстрочення, розстрочення та звільнення від сплати судового збору

Так, ст. 8 Закону України “Про судовий збір” встановлює можливість звільнення особи від сплати судового збору, або відстрочення чи розстрочення його сплати з урахуванням майнового стану сторони. У цій же статті зазначено вичерпний перелік осіб, щодо яких може бути застосовано такий порядок звільнення, відстрочення чи розстрочення судового збору.

Для того, щоб реалізувати таке право, сторона повинна заявити клопотання про відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору, додавши до клопотання докази, які підтверджують скрутний майновий стан такої сторони або наявність у неї правового статусу, який є підставою для задоволення цього клопотання (див. ст. 8 Закону України “Про судовий збір”).

Як підтвердити сплату судового збору?

Разом з заявою або скаргою, за яку ви сплатили судовий збір, слід надати оригінал квитанції про сплату судового збору.

Покажчик ставок судового збору для шаблонів з “Конструктору документів”, категорія “Сімейне право”

ЗВІЛЬНЕНО від сплати судового збору відповідно до ст. 5 Закону України “Про судовий збір”

№1. Заява про видачу судового наказу щодо стягнення аліментів на дитину (дітей) у вигляді частки від доходу платника аліментів

№2. Заява про видачу судового наказу щодо стягнення аліментів на дитину (дітей) у твердій грошовій сумі

№3. Позовна заява про стягнення аліментів на утримання дитини (дітей) + стягнення додаткових витрат на дитину (якщо така вимога заявляється)

№4. Позовна заява про збільшення розміру аліментів на дітей

№9. Позовна заява про стягнення аліментів на утримання одного з подружжя (шлюб не розірвано)

№10. Позовна заява про стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання після досягнення 18 років і до 23 років (позов від імені одного з батьків, з яким проживає дитина)

№11. Позовна заява про стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання після досягнення 18 років і до 23 років (позов від імені дитини, на користь якої стягуються аліменти)

№12. Позовна заява про стягнення аліментів на утримання подружжя після розірвання шлюбу

№13. Позовна заява про стягнення аліментів на утримання вагітної дружини

№14. Позовна заява про утримання дружини, з якої проживають діти - до досягнення дитиною 3 років

№15. Позовна заява про утримання дружини, з якої проживають діти, які мають вади фізичного або психічного розвитку - до досягнення дитиною 6 років

№16. Позовна заява про стягнення пені по аліментам на утримання дитини

Документи, за подання яких ТРЕБА СПЛАЧУВАТИ судовий збір (розрахунок станом на 2023 рік)

№5. Позовна заява про зменшення розміру аліментів на дітей - 1% від ціни позову, але не менше ніж 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (детальніше див. опис шаблону)

№7. Позов про розірвання шлюбу між подружжям, яке має неповнолітніх дітей - 1073,60 грн.

№8. Позов про розірвання шлюбу між подружжям, яке НЕ має неповнолітніх дітей - 1073,60 грн.

№6. Заява подружжя, яке має неповнолітніх дітей, про розірвання шлюбу (спільна заява чоловіка та жінки) - 536,80 грн.

Увага, через хв. ми будемо оновлювати сайт і він буде недоступний протягом кількох хвилин.

Тому, якщо ви не встигаєте заповнити та завантажити шаблон до моменту оновлення, радимо зробити це після оновлень, щоб не втратити дані.
Уважаемый пользователь, на сайте easydocs.com.ua часть страниц не переведена на русский язык. Спасибо за понимание.
Шановний клієнтe, для найкращого досвіду користуванням нашим сайтом ми рекомендуємо вам використати браузери Mozilla Firefox, Google Chrome або Microsoft Edge останніх версій.

Інші браузери поки що не підтримуються у повній мірі.

Дякуємо за розуміння.
Внимание, все данные в полях шаблонов нужно вводить на украинском языке - так как это официальный язык деловодства в Украине.

Увага, всі дані у полях шаблонів необхідно вводити українською мовою як офіційною мовою діловодства.